i Faxe Kommune
Udflugt til Roskilde Kloster
Onsdag den 28. september havde Lokalhistorisk forening inviteret alle interesserede til et besøg på Roskilde Kloster.
24 medlemmer tog imod indbydelsen og som sædvanligt blev vi hentet af Erik Slott på Sofiendalsskolens P- plads kl. 09.00. Vi kørte igennem Midtsjællands smukke natur ad små og snoede veje; - forbi Giesegårds smukke alléer og udlejningsejendomme, hvor flere kendte forfattere i tidens løb har lejet sig ind.
Kjeld Nielsen var som sædvanligt vores altid så veloplagte guide i bussen – men flere gange tog Erik Slott mikrofonen - som i øvrigt var vores chauffør for sidste gang, da han i en alder af 80 år gik på pension 2 dage senere – hvor han fortalte små historier fra sine mange ture rundt om i landet.
Kl. lidt over 10 kørte vi op ad Roskildes små gader – op imod klosteret, hvor vi havde Tove Winther Kvist som vores guide.
Tove bød os alle velkommen og fortalte meget livligt og hjerteligt om klosterets historie.
Roskilde kloster, som blev fredet i 1918 og udvidet i 1988 – startede sin historie helt tilbage i midten af 15-hundrede tallet som en af Danmarks største herregårde, med over 2000 tdr. land. Men i tidens løb og især i 1800-tallet blev det meste af jorden solgt fra, således at der i dag kun er ca. 2 tdr. land tilbage.
Bygningerne er restaureret flere gange op igennem tiden og i 1907 blev en ny tilbygning – damernes fløj – bygget sammen med hovedbygningen.
At klosteret er fredet, betyder at bygningerne skal vedligeholdes, så det altid står i en forsvarlig stand.
Til klosteret, som er en ren kulturperle midt i Roskilde by, er der også en meget smuk klosterhave med flotte og sjældne flere hundrede år gamle træer. Bl.a. kan nævnes en over 20 meter høj Gingo Biloba (Tempeltræ) samt en Robinia Pseudoacacia (Akasia) - to meget flotte og bevaringsværdige træer. Under træerne – inde i den lille skov – vokser der om foråret et flot blomstertæppe op bestående af Skovanemoner, Aurikler, og kæmpestore Dorthealiljer.
Vores guidede tur sluttede i klosterets kirke og efterfølgende i Riddersalen, med dets over 150 malerier fra 16-17 - og 1800-tallet.
Til slut fik vi en fortælling om et meget gammelt tæppe – Nakkebølletæppet – som er dateret helt tilbage til Nakkebølle på Fyn i 1589.
Efter turen til klosteret gik vi alle en kortere tur hen til restaurant Upstairs, hvor vi fik en lækker frokost og hvor vi kunne fordøje alle de informationer, vi havde fået af historisk karakter.
Herefter var Erik Slott guide på en meget smuk og kuperet tur rundt om den vest, sydvestlige del af Roskildeegnen, hvor vi til sidst havnede på Malerklemmen`s P-plads. Malerklemmen er også en historisk perle, som går helt tilbage midten af 1750. Her blev vi serviceret med kaffe og æblekage.
Nu var vi alle mætte af dagens oplevelser… både af historisk samt af kulinarisk karakter. Kl. 17.02 trillede vi ind på Sofiendalsskolens P-plads igen.
En stor tak for en god arrangeret tur til Roskilde.
Hans-Erik Hansen
Sekretær
Udflugt til Mosede Fort og Lillesyd Forsamlingshus
3. juni 2022
Vi var 29 medlemmer, der kørte fra Sofiendalskolen med Erik Slott ad den gamle hovedvej til Mosede Fortet.
Vi blev delt i to hold og fik en interessant og meget fin rundvisning, hvor vi fik fortalt om fortet og dets betydning under 1. verdenskrig.
Opførelsen af Mosede Fort begynder i 1913, og det stod færdigt i 1916.
Fortet er en del af Forsvarsordningen af 1909, og er tænkt som en
forstærkning af Københavns kystbefæstning. Formålet er at forhindre en fjendtlig landgang ved Køge Bugt.
Fra den 22. juli 1916 er fortet bemandet med kystartillerister, og i årene 1916-18 fungerer fortet både
som kystbatteri, og også som en del af Tunestillingen – den fremskudte skyttegravlinje, der skal beskytte København. Fortet er fuldt bemandet frem til 1922.
Det var så spændende at vi sagtens kunne ha’ brugt en time mere …
Efter Mosede Fortet kørte vi videre til Herfølge, hvor der ventede frokost på Peter Aalbæks Forsamlingshus ”Lille syd”.
Efter frokosten fortalte Annette – der er ansat på restauranten
om Peter Aalbæks planer i fremtiden.
Derefter gik vi ud for at se på hele området, og der var meget. En Lille Skole, Country House, kagehus, pølsevogn og meget, meget mere …
Mens vi gik rundt og kiggede, kom Peter
Aalbæk og satte sig, så vi kunne få en sludder og stille spørgsmål.
Til sidst blev der serveret kaffe med brunsvigerkage og vi vendte hjemad mod Haslev.
Jytte Melau